De onderzeeër
Bij dit kenmerkend aspect willen we het hebben over de uitvinding van de onderzeeër en het gebruik ervan in de Eerste Wereldoorlog.
De Nederlander Cornelis Drebbel heeft de allereerste onderzeeër in de wereld ontworpen. Veel mensen hadden in het verleden al ontwerpen en prototypes gemaakt, maar Drebbel was de eerste die het in de praktijk bracht. Hij maakte zijn eigen prototype in opdracht van de Engelse koning in 1620. Eerst liet hij hem in de Theems varen en na een veiligheidscheck van de Engelse koning zelf, konden zelfs burgers een ritje maken in de nieuwe machine. De onderzeeboot was gemaakt van hout en werd voortgebracht door roeispanen, die door gaten in de boot naar buiten staken. Er konden al gelijk heel veel mensen in: 12 roeiers en maar liefst 16 passagiers. De onderzeeër kon toen in totaal drie uur onder water blijven, daarna was de zuurstof op. De onderzeeboot ontwikkelde zich door de jaren heen en was in de Eerste Wereldoorlog geavanceerd genoeg om oorlog mee te voeren.
In de Eerste Wereldoorlog hadden de Duitsers eerst totaal geen interesse in het maken van onderzeeërs als middel voor oorlogsvoering. Ze zagen het niet als wapen op zee en ze hadden geen idee wat zo’n voertuig allemaal kon aanrichten. Niet alleen de Duitsers, maar ook de Britten waren niet zo snel in het ontwikkelen van de onderzeeër als oorlogswapen. Pas in 1914 werden ze pas echt geavanceerd, met externe tanks, meer ruimte en een grotere actieradius. Deze nieuwe, verder ontwikkelde onderzeeboten konden bovendien langer onder water blijven dan de vorige modellen. Door de torpedo’s en de vergrootte actieradius heeft de onderzeeër in de Eerste Wereldoorlog toch nog, later in de oorlog, veel effect gehad.
Bron
http://nl.escertico.wikia.com/wiki/Onderzee%C3%ABrs_in_actie_tijdens_Wereldoorlog_1
http://wetenschap.infonu.nl/techniek/4841-cornelis-drebbel-uitvinder-van-de-duikboot.html

Maak jouw eigen website met JouwWeb